top of page

Безглутенова торта с три вида блатове


Продукти:

За блатовете:

6 бр яйца

180 гр пудра захар

120 гр картофено брашно

30 гр царевично брашно

40 гр смлени орехи

1 с.л какао на прах

1 опаковка ванилена захар

За крема:

250 гр краве масло

250 гр пудра захар

100 гр натурален шоколад за торти

½ опаковка ванилена захар

За сиропа:

½ ч.ч. захар

1 ½ ч.ч. вода

½ опаковка ванилена захар

За фондана:

10 гр желатин

70 гр мед или глюкоза

30 мл вода

1 опаковка ванилена захар

около 500 - 600 гр пудра захар

50 - 100 гр царевично нишесте

боя за сладки по избор

Начин на приготвяне:

Блатовете:

За всеки блат ни трябват 2 бр яйца, 10 гр царевично брашно, 40 гр картофено брашно, 60 гр пудра захар и една трета от ванилената захар. Разделяме белтъците от жълтъците. В подходяща купа разбиваме два от белтъците на твърд сняг с миксер. В отделна купа разбиваме два жълтъка с 60 захар, след което ги добавяме към белтъците и объркваме много внимателно, като постепенно прибавяме и двата вида брашно с добавената в тях ванилена захар. Получената смес изсипваме в застлана с хартия за печене 28-30 см форма за печене (тава). Печем 20 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса.

В следващата смес добавяме заедно с брашното и какаото.

В третата смес добавяме орехите.

След като блатовете се охладят махаме хартията.

Крема:

Около 50-70 гр от размекнатото краве масло разстапяме на водна баня заедно с шоколада. Останалото масло разбиваме със захарта до получаване ка кремообразна смес към която при непрекъснато бъркане (с миксер) прибавяме разтопения и леко охладен шоколад до получаване на еднородна смес.

Сиропа:

В малка тенджерка карамелизираме леко захарта, като внимаваме да не прегори. Много внимателно добавяме предварително загрятата вода (има опастност да се изгорим защото пръска и кипи много). Варим до пълното разтапяне на захарта и тогава добавяме ванилената захар. Оставяме да се охлади.

Фондана:

Предварително накисваме желатина с 1 ч.л. студена вода, след като набъбне (около 10-15 минути) прибавяме меда, останалата вода и ванилената захар и разтапяме на водна баня. В Голяма купа сипваме около 350-400 гр пудра захар и добавяме получената желатинова смес. Бъркаме първо с лъжица, после започваме да месим като тесто, като ако е необходимо добавяме още захар и нишесте. Трябва да се получи като твърдо тесто за масленки. Ако ще се оцветява сега е момента да се раздели на определените количества и към всяка част се добавя определената боя и процеса на месене продължава до получаване на желания цвят. Опаковаме в стреч фолио до като стене необходимо да го ползваме.

Сглобяване на тортата:

Поставяме един от блатовете в подноса за тортата, сиропираме СЪС СТУДЕНИЯ СИРОП и намазваме блата с мекия маслен крем, върху него поставяме втория блат и отново сиропираме. Отново мажем крем (около 0,5 до 1 см) и слагаме третият блат, който обаче, след като сиропираме мажем с крем много на тънко, колкото да се изравнят неравностите (ако има такива). Мажем тортата с крем и отстрани за да я оформим добре. Прибираме я в хладилник за около 30-40 минути и се заемаме с фондана. Омесваме отново фондановата смес докато получим еластична консистенция подходяща за работа. Наръсваме добре с нишесте и пудра захар работбия плот и разточваме на кора около 0,5 см. Вадим тортата от хладилника и прехвърляме много внимателно фондановата кора върху тортата. Внимателно изчистваме излишното нишесте от фондана и започваме да притискаме към тортата от всички страни, след което изрязваме излишното с нож и отново оформяме. Ако сме предвидили още украси ги подреждаме върху тортата и я прибираме в хладилник за поне 4-5 часа. Тортата е най-вкусна след като е престояла една нощ в хладилник. Тогава блатовете са поели равномерно сиропа и масленият крем се е втвърдил.

П.П. Рецептата може да бъде изпълнена и с обикновено пшенично брашно!!!

Препоръчани рецепти
Последни рецепти
По-стари
bottom of page